O nama

Institut za crnu metalurgiju je osnovan 1974. godine za potrebe naučno-istraživačkog rada i tehnološkog razvoja Željezare kao i nastave Metalurško-tehnološkog fakulteta.

Institut za crnu metalurgiju je akcionarsko društvo i licencirana naučno-istraživačka ustanova, koja se bavi istraživačko-razvojnim poslovima u oblasti tehničko tehnoloških nauka, laboratorijsko-terenskim ispitivanjima i sveobuhvatnom karakterizacijom metalnih i nemetalnih materijala, kao i procesne opreme i proizvodnjom specijalnih čelika i legura u obliku odlivaka i polufabrikata namijenjenih za dalju preradu kovanjem i valjanjem.

U Institutu se obavljaju specijalistička ispitivanja fizičko hemijskog stanja i karakterizacije materijala i procesne opreme na nivou ekspertiza, arbitraža i stručnih nalaza.

Institut je za potrebe o snivača, okruženje i sopstveni razvoj realizovao preko 300 istraživačko-razvojnih projekata iz oblasti metalurgije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Godišnje se realizuje više ekspertiza za potrebe privrednih subjekata Crne Gore i regiona iz oblasti industrije čelika, rudarstva, energetike, građevinske, hemijske i aluminijske industrije.

U Institutu je zaposleno više renomiranih stručnjaka sa najvišim zvanjima iz različitih djelatnosti.

Institut posjeduje Sertifikat za sistem menadžmenta kvalitetom prema zahtjevima standarda    ISO 9001:2008, kao i Sertifikat o akreditaciji laboratorija za ispitivanje prema zahtjevima standarda MEST EN ISO/ IEC 17025:2011.